psykologen

Senaste inläggen

Av Psykologen - 24 maj 2012 21:16

Jag känner något likt klaustrofobi krypa upp tätt inpå mig. En lätt beröring av panik och en förflyttning bort från verkligheten. Jag tycks se mig själv som utifrån. Jag väntar lagom länge, jag får ett jobb jag vill ha och jag blir bra på det. Jag tar människor i hand, jag håller presentationer och jag leder grupper. Jag bär kavaj för att jag trivs med det. Jag är vuxen. Det är jag och ändå inte jag. Det är mitt liv och ändå inte mitt liv. Det är nära och ändå oändligt långt ifrån.


Häromdagen stod jag bredvid en sån där man. En sån man som äger hela planen för att han ser hur andra inte räcker till och tycker att det är hans skyldighet rättighet att kompensera. En sån man som sträcker ut sin arm i luften och gör att den som är mindre – i det här fallet var det jag  - duckar och lämnar platsen fri. I fem år har jag gått i skolan med andra män, och några kvinnor, som påstår att de inte finns. Att de är en feministisk myt. Och så står de där. Männen som styr världen.


För två veckor sedan hände något jag aldrig trodde skulle ske. Det var en seger och ett ögonblick av intensiv lättnad, tacksamhet och något snarlikt lycka. Det hängde där i luften ett ögonblick – två – och så sjönk det undan som om det aldrig hänt. Som något självklart. Ena stunden omöjligt, i nästa helt normalt. Jag insåg att det gått förlorat. Och så den skuggan av panik. En död hand mot min hud. Väggarna som kommer närmre.


Vad är det här?

  

Av Psykologen - 21 maj 2012 22:52

Det rullar in som vågor den här tiden på året. Knopparna. Gräset. Solen. Värmen. Närheten. Sången. Sanden. Vinden i en björkkrona ännu utan löv. Tårarna. När han höll min hand och sa


Det hade jag velat


När han sa


Det finns så många förväntningar


Och han sa


Jag sitter fast i det.


Och jag tänkte att det är en fantasi. Det är inte vad han menar. Han vet inte vad han säger nu.. och strax var det försvunnet.


Fler vågor.

Skärpan. Den uteblivna förklaringen. Rösten om natten. Trösten och lättnaden. Hur jag sa


Det är så som det ska vara


Och han höll mig hårdare.

Hur jag darrade den morgonen. Utmattad.

De morgnarna som följde, vackrare och vackrare allteftersom maj blommade ut omkring oss. En altargång av lycka fram mot stupet.

När han skulle gå och jag sa


Vi ska inte ta farväl


Och han frågade


Är du här när jag kommer tillbaka?


Och jag svarade


Jag vet inte vad som kommer att hända innan dess.


Vi tog aldrig farväl och han kom aldrig tillbaka. Men maj återvänder varje år. Lika vacker. Lika fylld till brädden. Lika ljudande av sång inför avgrunden. Maj får allt som hände efteråt att tyckas overkligt. Jordbävningen som öppnade sprickan mellan oss och rösterna som steg därur när allt var över. Övertäckta röster ur ett hål.

Av Psykologen - 18 maj 2012 17:25

Jag har börjat rensa. Plockat ut gamla skönlitterära böcker jag aldrig läser ur hyllorna och ställt upp ny facklitteratur jag inte hunnit läsa. Jag har övervägt beslutet för varje bok. Stanna eller gå? När jag lägger handen på bokens rygg minns jag när jag läste den. Jag minns var någonstans jag var då, jag minns sådant som nyss hänt, då. Det spelar ingen roll hur länge sedan det var. Stephen King-böcker jag läste under tonårstiden innehåller fortfarande spår av den tiden. Boken jag la upp och ner på nattduksbordet i mitt rum i mammas lägenhet när jag var 12 år för att framsidan gjorde mig rädd. Utanför rummet fanns en verklighet som också gjorde mig rädd. Boken jag läste i pappas stuga för att få tiden att gå. Boken jag läste i en annan stuga i skydd från en annan verklighet. Jag har packat ner de böckerna även om det var svårt. De böcker som innehåller dedikationer har fått vara kvar.  Att packa undan gåvor är ännu svårare. ”Du är en mellanmänniska i mitt liv” står det före titelbladet i en.


En mellanmänniska.


Jag har också rensat ut gamla skrivböcker, diktböcker, drömböcker. Sådant som inte betyder något längre. En bok innehöll scener från romaner jag fantiserat om att skriva. Trillers. Romantik. En sexscen som nästan var för pinsam att för mig själv att läsa.


Och så ett blad med något annat som inte riktigt hörde dit. En kort scen i ett okänt rum. Någon knyter en bindel för sina egna ögon. Någon annan kommer in i rummet. Varför har du en ögonbindel? frågar han. Jaha, det förstår han inte, den store psykologen, tänker berättaren. Det är för att jag inte ska se vad du tänker, svarar hon. Man kan se på människor vad de tänker, jag har alltid sett det och jag vill inte se det mer, säger hon. Du kan tänka vad du vill om mig för jag ser det inte. Jag kan läsa vem jag är i era ögon, i era ögon hatar jag mig, fortsätter det, inte längre tydligt om det är en replik eller en tanke eller något annat. I era ögon finns min framtid, mitt liv. Se mig inte om ni ser mig så. Se mig aldrig mer. Mitt förflutna, mitt nu, vad har ni för rätt att ta mig dit? Inget mer.


En människa som tittar bort. En människa som vill vara osynlig.


Den texten gör mig obehaglig tillmods. Jag river ut den och sparar den. Just den här är betydelsefull. Jag förstår det för det jag minns när jag läser den är de ögon som sett på mig annorlunda. De människor jag förälskat mig i är de som burit ögon där jag älskat mig. Glöm inte det.

Av Psykologen - 27 april 2012 15:00

Uppsatsen är skriven. Hallelujah. Alhamdulillah. Frid i parken. Oumm.


Ok, den är inte godkänd ännu och ska inte skickas till examinatorn och opponenten förrän om två veckor, men den existerar i en redigerad helhet och har landat i handledarens inkorg. Idag hade jag tänkt byta däck och sedan träna kl 12.15 men upptäckte just att klockan är 15.00 och jobbet börjar om 45 minuter. Jag måste ha hamnat i ett flow. Så kan det gå. Flitiga veckan fortsätter fram till tisdag kl 2230 med annat arbete.


Av Psykologen - 16 april 2012 16:34

Inget jobb i sikte.

En blick i psykologtidningen: 30 PTP-psykologer sökes till Västra Götalandsregionen.

Jaha.

Synd att jag inte bor där.

O PTP-psykologer sökes till Norrland.

Av Psykologen - 30 mars 2012 19:35

Ibland känns det som att världen bara är alldeles för stor. Så mycket lättare det skulle vara om världens ände låg runt hörnet. Då skulle det inte vara så förtvivlat långt att gå. Då skulle jag kunna krama om min bästa vän på morgonen, vila i min trädgård på lunchen, vinka till familjen där jag föddes på vägen hem från jobbet, nära den familj jag skapat när dagen går mot kväll och sova hos min älskade på natten. Då skulle ingen av oss vara tvungen att slita sig isär för att räcka till. Och vi skulle få ha vår ensamhet i fred, som en liten påse extra luft när det blir svårt att andas. Den skulle finnas mellan oss som en sömsmån av rörelsefrihet och inte som ett vakuum av rädsla för förlust eller som stora tomma slätter där våra barn hotas springa vilse. Om bara världen varit lite mindre hade kanske våra armar varit nog för att hålla om alla dem vi älskar, utan att ge upp omtanken oss själva.

Av Psykologen - 28 mars 2012 12:54

Mardrömmarna, säger handledaren, de berättar för dig att det finns något du behöver ta tag i. Mardrömmarna är en gåva på det sättet.


Jag inser att jag slutat drömma mördardrömmen.

Jag fortsätter att i stället drömma att jag tappar bort mitt barn. Att jag genom försumlighet och felaktiga beslut förlorar honom. Snart är han lika gammal som jag själv var när mina föräldrar genom försumlighet och felaktiga beslut tappade bort mig. En risk att upprepa eller en chans att gottgöra. De märkte ingenting men jag är inte lika blind som dem.

Av Psykologen - 23 mars 2012 09:11

Det verkar onekligen som att den här bloggen håller på att självdö. Inte för att det snurrar mindre tankar idag än tidigare i de neurala nätverken. En stor del av funderingarna befinner sig dock numera inom ramen för full sekretess. En annan del av funderingarna befinner sig inom ramen för personlig integritet, något som uppenbarligen tagit mig år att utveckla. Det blir så när det skrikande barnet inuti inte blir sett, hört och förstått. Det barnet fortsätter att skrika tills någon ser, hör och förstår. Sedan lugnar det sig.


Handledaren pratar också om det narcissistika samhället där barn inte längre får gränser att förhålla sig till som lär dem vilka de är och var de har sin plats i världen. I stället för att frigöra sig kämpar de unga vuxna idag med att hitta sig själv och sin plats. Dessutom matas de ständigt av en illusion om lycka, som om lycka är målet och beviset på ett lyckat liv. De får lära sig att förneka sin saknad och fylla igen tomheten med mat, kläder, äventyr, sex, alkohol, vad som helst som får dem att glömma att livet alltid och obönhörligen kommer att innehåll begär, brister och behov. Sorry människan. Du blev en lidande varelse. Målet med terapin är att tala sin brist. Det är när vi kan berätta om det vi saknar, när vi har ord för vad vi behöver och kan uttala dem inför andra och inför oss själva, det är då vi läker.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards