psykologen

Direktlänk till inlägg 4 april 2010

Hur problemlösning fungerar

Av Psykologen - 4 april 2010 18:23

Liten kurs i depression fortsätter.


Så här fungerar problemlösning:

Hjärnan fokuserar på skillnaden mellan ett mål vi vill uppnå och var vi befinner oss idag. För att motivera oss att handla målar den upp en bild av var vi hamnar om vi inte agerar och för att hjälpa oss att göra rätt val hämtar den information från tidigare liknande händelser som innehåller ledtrådar om en adekvat lösning.


Om vi ser våra känslor som problem så aktiveras samma funktion. Hjärnan fokuserar på skillnaden mellan hur vi mår och hur vi menar att vi borde må. För att motivera oss att handla målar den upp ett katastrofscenario av hur det kommer att bli om vi inte agerar och för att hjälpa oss att göra rätt val hämtar den information från tidigare liknande händelser (tidigare tillfällen då vi känt likadant). En lavin av minnen från tidigare misslyckanden aktiveras och då de sällan innehåller några lösningar uppstår istället frågor om varför vi alltid misslyckas och vad det är för fel på oss. Detta är grubbleri, ett självcentrerat, självkritiskt ältande där vi är helt upptagna av att vi är olyckliga och av orsakerna, innebörden och konsekvenserna av detta. I tron att vi ska kunna tänka oss fram till en lösning förvärrar vi just den sinnesstämning vi försöker undkomma. Grubbleri är inte en del av lösningen utan en del av problemet.


En sinnesstämning i sig är inte ett problem utan en naturlig reaktion på en händelse. En budbärare. När vi inte vill kännas vid känslan tenderar vi att skjuta budbäraren. Vid depressivt tänkande skjuter vi oss själva. Det här kallas med psykodynamiska termer för introjektion. Vid mer projektiva reaktioner är det andra personer som hamnar i skottlinjen.


Hur som helst..


Boxar med en massa jobbigt, kallar grannen dem. De där behållarna av negativt material som verkar ösa ur sig sitt innehåll då något liten grej går fel. Man borde samla på sig positiva boxar, säger hon. Och ja, vi har sådana också. Det är bara det att när vi blir olyckliga så är det inte dem vi använder oss av och sällan ser vi välmående och glädje som ett problem. Om det inte är så att det inte är så bra som det borde vara och så rullar det igång igen. Det är här mindfulness hjälper oss att möta känslorna som de är utan att värdera dem och jämföra dem. Uppmärksam närvaro är motsatsen till grubbel. Den är intentionell (till skillnad från automatisk), den är upplevelsebaserad (till skillnad från abstrakt tänkande) och den är värderingsfri (till skillnad från jämförande).

 
 
Ingen bild

Psykologen

5 april 2010 18:29

Translated by request:

This i how problemsolving works:

The brain focuses on the difference between a goal we want to achieve and where we are today. In order to motivate it paints a picture of where we will end up if we do not act, and to help us make the right choice it retrieves the information from previous similar events, which contain clues to an adequate solution.

If we consider our feelings to be problems the same function of problemsolving will be activated in our minds. The brain focuses on the difference between how we feel and how we think we ought to feel. In order to motivate it creates a doomsday scenario of how things will turn out if we fail to act and to help us make the right choice it retrieves information from previous similar events (earlier times when we felt the same way). An avalanche of memories of past failures is activated and since they rarely contain any solutions they instead rise questions about why we always fail and what is wrong with us. This is rumination, a self-centered, self-critical brooding where we are preoccupied by the fact that we are unhappy and the causes, implications and consequences of this state. In the belief that we can think of a solution we just exacerbate the mood we are trying to escape. Ruminaton is not part of the solution, it is part of the problem.

An emotion in itself is not a problem but a natural reaction to an event. A messenger. When we do not want to own or know of the feeling, we tend to shoot the messenger. In depressive thinking it is ourselves we fire at. This is called introjection in psycho-dynamic terms. In more projective reactions other people end up in the line of fire.

 
Ingen bild

Ralf

6 april 2010 09:32

hej

oj vad du har varit kreativ i påsk =). jag har komenterat förr om det du skriver om "grubblande" och nu gör jag det igen. är det verkligen definerat att grubblande är något negativit, isåfall använder jag ordet fel. denna påsk har jag ägnat någon timma vid elden till att grubbla över skoterns ryckiga gång. jag använder grubbla ungefär som planera/tänka ut/fundera, och det är lika ofta possitiva saker jag "planerar/grubblar" över som negativa.

jag kommer inte på att någon har reagerat på när jag sagt att " jag måste grubbla lite på det". kan det vara så att du läser om det och att det dyker upp i negativa sammanhang i dina böcker så tolkas det som negativt eller använder jag ordet helt fel.

 
Ingen bild

Psykologen

6 april 2010 18:36

I KLINISKA sammanhang används ordet grubblande för icke konstruktiv problemlösning och det du ägnar dig åt skulle vi kalla problemlösning. Ordet är tvetydigt och tidigare har jag föreslagit att "ältande" egentligen ligger närmare betydelsen. Jag skulle gissa att du inte skulle säga att du satt framför brasan och ältade din skoters ryckiga gång eftersom det då skulle betyda att den helt omöjligt går att laga någonsin och allt funderande är bortkastat, vilket ju alltså är vad depressivt grubblande handlar om.

Men vilket ord vi än använder så är det handlingen i sig som är problemet utan vilken FUNKTION den har. Laga trasig skoter -grejt, förklara varför jag är en så misslyckad människa - inte så grejt.

 
Ingen bild

Ralf

7 april 2010 08:46

ok, jag ska sluta grubbla och börja fundera hädan efter.

nu en sak jag har funderat på:

- öppnar grubblandet en ny dimention i oss?, jag tänker på bla våra stora trubadurer/författare vi haft/har. de skapar ju fantastiska visor/texter som håller i generationer, samtidigt som de dövar ångesten med alkohol/piller. Föds kreativiteten ur ångest?

 
Ingen bild

Psykologen

7 april 2010 21:12

Hehe, om du frågat Freud skulle han kanske sagt ja. I psykoanalysen är målet sublimering av ångest, dvs kreativt skapande.

Rent neurologiskt så hämmas kreativitet av starkt negativa emotioner. Kanske skulle man kunna förklara fenomenet med den olycklige konstnären med (droger, galenskap eller) att han funnit ett alternativt förhållningssätt till sin sorg. Skapande handlar ofta om att gestalta sin känsla vilket kräver att man går in i den med intresse i stället för att undvika den. Det är intresse/närmande som frisätter kreativitet.

Men om det vore så enkelt så borde konstnärer bli lyckligare men så verkar inte vara fallet, så jag vet inte.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Psykologen - Tisdag 2 jan 21:38


Jag längtar till landet som icke är,ty allting som är, är ja
g trött att begära.Månen berättar mig i silverne runorom lan
det som icke är.Landet, där all vår önskan bli underbart uppfylld, landet, där alla våra kedjor falla,landet, där vi svalka v
år ...

Av Psykologen - 19 december 2023 20:27

Jag delar den här videon idag eftersom det här är något jag hade behövt få höra få många år sedan, då när jag var den andra kvinnan och min kärleksaffär med en upptagen man brutalt tog slut, i princip över en natt, och lämnade mig i en avgrund av sor...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:43

Jag pausar här.   Därför att just den här virtuella platsen just nu spelat ut sin roll. För att den givna titeln inte längre går att använda. Jag har ett yrke som inte går att skriva om, inte så gränslöst som såhär.   Här tystnar psykolog...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:17

Fantasierna är fortfarande kvar. Fantasierna om att möta honom igen. Det är precis det de handlar om, varken mer eller mindre. En oändlig rad av möten. På affären, i parken, på en exotisk ort dit vi båda åkt samtidigt, i en stad i Europa vi båda besö...

Av Psykologen - 20 januari 2016 22:20

Jag plockade fram en gammal säkerhetskopia som jag gjort av en tidigare PC som krashat för flera år sedan. Jag letade efter en video som givits mig, i ett anfall av nostalgisk längtan triggat av min halvtomma dubbelsäng när mannen som älskar mig jobb...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards