psykologen

Direktlänk till inlägg 9 april 2013

Purjo, sötningsmedel och espresso

Av Psykologen - 9 april 2013 13:44

Svaret på olika vardagliga mysterier har gäckat mig de senaste åren utan att ens det stora mäktiga Internet kunnat erbjuda svar. Någonstans i cyberrymden har dock frågorna så småningom nått fram till rätt mottagare så varför inte dokumentera svaren för den som eventuellt också undrar. Eller för att jag inte har något bättre att göra när jag VAB-ar.


Mysteriet med purjolöken:

Sedan jag började abonnera på färdigplockade matkassar följer det då och då med purjolök. Receptet meddelar snällt en eller ibland en halv purjolök som ska hackas, oftast fint. Där står jag med purjolöken i handen och har ingen aning om vilken del av löken som är lök och vilken del som är rot alternativt blast. Och hur får man bort jorden?


Jo, så här:


”Skär av roten, den vita delen med rötterna, och snitta löken i mitten. Skölj noga för det kan vara jord mellan bladen. Sedan kan du använda hela purjon ända ut till det gröna”


Tack för det, en vanlig hederlig bloggare.


Mysteriet med sötningsmedlet:

Vi vet alla att många är det som vill byta bort socker för att gå ner i vikt. Det bryr jag mig inte om. Däremot har jag problem med dåliga tänder med många hål och har därför alltid undrat huruvida alternativa sötningsmedel är lika dåligt för tänderna som socker. Inte ens min tandläkare har kunnat svara på den frågan utan börjat prata om hur light-produkter får oss att äta mer generellt, eftersom vi lurar oss själva att light-produkten ska ge samma mättnadskänsla som sockerprodukten. Vilket den inte gör. Suck, jag brydde mig alltså inte om mängden ätande utan huruvida produkten i sig fräter på tänderna.


Och nu:


”De mest använda sötningsmedlen är sackarin, aspartam, acesulfamkalium, cyklamat, sorbitol, xylitol och mannitol. Gemensamt för sackarin, aspartam, acesulfamkalium och cyklamat är att de är framställda på konstgjord väg. De liknar inte vanligt socker kemiskt. Det är inte bara de drycker som sötats med vanligt socker som skadar emaljen. Även de sockerfria dryckerna, lightläsk som sötats med aspartam, ger frätskador. Risken bedöms som lika stora vare sig man dricker läsk som sötats med socker eller andra sötningsmedel.


Sorbitol, xylitol och mannitol däremot, är kemiskt besläktade med socker. Dessa sötningsmedel används i sockerfritt tuggummi och skadar inte tänderna.”


Tack för det, en tandhälsovårdssajt.


Mysteriet med koffein i espresso:

Espresso borde rimligen vara mer uppiggande än kaffe eftersom det är starkare, tänker jag. Men en espresso är ju mindre än kaffe i volym, så det kanske jämnar ut sig? Nej, espresso innehåller inte koffein på samma sätt som kaffe eftersom det bryggs annorlunda, hävdar någon. En tabell jag läser menar att espresso, tillrett på korrekt vis, innehåller lika lite koffein som varm choklad. Nåja, espresso bryggs ju på mängder olika sätt så vadå? Att det skulle innehålla lika lite koffein som choklad, det tror jag helt enkelt inte på. Så det beror på hit och dit och inget svar.


Tills nu:


"Svaret beror förstås på hur mycket kaffekoppen rymmer och hur man doserar. Det beror också i viss mån på vilken kaffeböna (Arabica eller Robusta) kaffet innehåller. I exemplet nedan visar vi ett räkneexempel baserat på kaffe ur vårt sortiment som innehåller 100 % Arabica.


Vår espresso innehåller ca 3,5 mg/g koffein medan bryggkaffet innehåller ca 0,9 mg/g.


Till en vanlig kopp kaffe doserar man normalt 7-8 g kaffe och 1,5 dl vatten. Eftersom sumpen absorberar ca 2 cl vatten per gram kommer den färdiga koppen att ge ca 1,35 dl.
Om man räknar på 0,90 mg/g x 135 g ger detta 121,5 mg koffein per kopp.


En espresso är ca 3,5 cl vilket ger ca 122,5 mg koffein per kopp espresso.


En enkel espresso ger alltså ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe i exemplet ovan: I båda fallen doserar du 7-8 g kaffe per kopp och koffein är mycket lättlösligt .


(Ett kaffe med Robusta kan ge ett högre koffeininnehåll)."


Tack för det, ett kaffesäljande företag i Sverige.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Psykologen - Tisdag 2 jan 21:38


Jag längtar till landet som icke är,ty allting som är, är ja
g trött att begära.Månen berättar mig i silverne runorom lan
det som icke är.Landet, där all vår önskan bli underbart uppfylld, landet, där alla våra kedjor falla,landet, där vi svalka v
år ...

Av Psykologen - 19 december 2023 20:27

Jag delar den här videon idag eftersom det här är något jag hade behövt få höra få många år sedan, då när jag var den andra kvinnan och min kärleksaffär med en upptagen man brutalt tog slut, i princip över en natt, och lämnade mig i en avgrund av sor...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:43

Jag pausar här.   Därför att just den här virtuella platsen just nu spelat ut sin roll. För att den givna titeln inte längre går att använda. Jag har ett yrke som inte går att skriva om, inte så gränslöst som såhär.   Här tystnar psykolog...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:17

Fantasierna är fortfarande kvar. Fantasierna om att möta honom igen. Det är precis det de handlar om, varken mer eller mindre. En oändlig rad av möten. På affären, i parken, på en exotisk ort dit vi båda åkt samtidigt, i en stad i Europa vi båda besö...

Av Psykologen - 20 januari 2016 22:20

Jag plockade fram en gammal säkerhetskopia som jag gjort av en tidigare PC som krashat för flera år sedan. Jag letade efter en video som givits mig, i ett anfall av nostalgisk längtan triggat av min halvtomma dubbelsäng när mannen som älskar mig jobb...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards