psykologen

Direktlänk till inlägg 21 maj 2008

Kulturell kapitalist?

Av Psykologen - 21 maj 2008 18:34

Nedan följer den frågeställning som jag valde att presentera och leda diskussion kring i förra veckans seminarium om klass och genus. Jag var grymt nervös och allt annat än övertygad om att jag kunde ro den här i hamn men jag verkar ha överlevt med äran i behåll. Fjuh!


Kapitalism:

Är ett ekonomiskt system där produktionsmedlen ägs av privata aktörer. Handlar om ägandet. Kapitalist är en nedsättande benämning på kapitalägare (trad). En kapitalist är en person som investerar egna eller lånade medel i olika tillgångar direkt (i skog eller andra naturtillgångar, fastigheter, fabriker eller andra rörelser och så vidare) eller indirekt (i aktier eller andra värdepapper) och därmed söker öka sitt kapital genom att skapa avkastning. I marxistiskt språkbruk menas en person som genom att ingå avtal med arbetare – där lönen understiger värdet av arbetsinsatsen – och därmed tillgodogöra sig resultatet av överskottet.

 

Bourdieu definierar kulturellt kapital. Ekonomiskt kapitalism ses populärt som något negativt (ont) medan kultur är något positivt (gott). Vad skulle en kulturell kapitalist vara och hur utmanar en sådan formulering av begreppet våra tankar om kunskapen som god?

 

Hur äger man kulturen?

 

Äga förmågan att tala och röra sig i rätt miljöer.

Att ha rättmätigt tillträde till yrken och positioner där detta slags kultur räknas.

Att ha rätt kunskaper.

Att ha informationsförsprång.

Äga objekt i form av böcker eller institutioner som en teater.

Att äga produktionsmedlen: Konstnärerna, författarna.

Att äga rätten att uttala sig.

 

Man måste göra vissa investeringar, insatser och låta sig formas för att bli insläppt. Väl inne utvecklar man strategier för att låta spelet fortsätta och låta de underförstådda trosföreställningarna förbli outtalade. Viljan att investera är ett avgörande kriterium för att bli insläppt. Om man ägnat lång tid åt att förbereda sig för verksamheten så har man intresse av att hålla uppe värdet av investeringen. Den som inte gjort motsvarande investering släpps inte in och kan inte påverka auktoriteten som fördelas inom fältet. Sedan misskänner man den symboliska ekonomin.


Man kan skaffa sig mer kulturellt kapital genom att bilda sig och omsätta kunskapen i rätt sällskap och miljöer för att öka värdet och plocka ut avkastningen.


Exemplet Sartre som reser till Tyskland och förkovrar sig .. sedan gör han en kupp som gör kritikerna svarslösa eftersom de vet för lite om modern filosofi och har inget att sätta emot.

 

Den kulturella kapitalisten är den som arbetar för att utöka sitt kulturella kapital (sitt ägande) och sedan investerar (genom att bilda sig) och plockar ut avkastning (uttrycka kunskap i rätt omgivning) och markerar avståndet till den svagare (definierar sin storhet) genom att utöva rätten till tolkningsföreträde inom sitt område och delta i att avgöra vem som uttrycker de rätta åsikterna och vem som är välkommen att träda in i fältet (befäster sin makt).


Dvs han äger, omsätter och ökar sitt kapital, ofta genom att utnyttja en svagare part.

Oavsett vilken vi arena vi befinner oss på pågår en kamp som bygger på makt och resurser där varje aktör har något att vinna eller förlora. Om ingen sann altruism finns så utmanar också det tanken om det onda och det goda?


 
 
Ingen bild

Bek

21 maj 2008 22:31

Maila mig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Psykologen - Tisdag 2 jan 21:38


Jag längtar till landet som icke är,ty allting som är, är ja
g trött att begära.Månen berättar mig i silverne runorom lan
det som icke är.Landet, där all vår önskan bli underbart uppfylld, landet, där alla våra kedjor falla,landet, där vi svalka v
år ...

Av Psykologen - 19 december 2023 20:27

Jag delar den här videon idag eftersom det här är något jag hade behövt få höra få många år sedan, då när jag var den andra kvinnan och min kärleksaffär med en upptagen man brutalt tog slut, i princip över en natt, och lämnade mig i en avgrund av sor...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:43

Jag pausar här.   Därför att just den här virtuella platsen just nu spelat ut sin roll. För att den givna titeln inte längre går att använda. Jag har ett yrke som inte går att skriva om, inte så gränslöst som såhär.   Här tystnar psykolog...

Av Psykologen - 20 januari 2016 22:20

Jag plockade fram en gammal säkerhetskopia som jag gjort av en tidigare PC som krashat för flera år sedan. Jag letade efter en video som givits mig, i ett anfall av nostalgisk längtan triggat av min halvtomma dubbelsäng när mannen som älskar mig jobb...

Av Psykologen - 12 juli 2015 11:06

Vi pratade här om dagen om förlossningsdepression. Det bara kom upp sådär naturligt som liknande ämnen gör bland psykologer. Skämt åsido, det var nog mer för att vi sett ett avsnitt av Barnmorskorna i East End och en kvinna drabbats av amningspsykos ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards