psykologen

Alla inlägg under januari 2009

Av Psykologen - 17 januari 2009 13:38


C hämtar en legobil som han byggt:


C: Mamma! Vet du vad det här är för bil?

S: Näe?

C: En v8! En sån som pappa har.


Senare vid kompisens hus:


C: Där står en v70! 

S: Japp, där har vi en Volvo v70 ja..



Socialisationen börjar bära frukt. Från färger till märken till modeller och motordimensioner. Snart börjar han väl prata effekt. Pappan myser.

Av Psykologen - 17 januari 2009 10:56


Fina T. Han frågar:


Hur går det? Värmer ni fortfarande varandra?


Och i den frågan tycks han ha fångat allt som är viktigt.




Av Psykologen - 16 januari 2009 01:02


Och är det inte underligt ibland.. hur det bara passar..


klick.. bit läggs mot bit

klick.. hjul läggs mot hjul

klick.. små små delar bygger något

klick.. kugge hakar i kugge

klick..


men uret ligger tyst, något saknas för att få igång det


jag måste gå


väntar


du får väldigt gärna stanna


tvekar


stanna eller gå?


väntar


jag måste gå


stilla


en försiktig kyss, inte riktigt på munnen, inte riktigt bredvid

frusen i ett ögonblick, dörrar stängs, lampor släcks, tystnad



det var mycket svårt att gå


tick-tack-tick-tack-tick-tack


tiden har börjat

i begynnelsen fanns bara Du


Av Psykologen - 15 januari 2009 16:05


Ja, nu breder krisen ut sig på allvar i länet, skriver lokaltidningen. Nu viker 30-årskrisen tydligen ut sig på allvar i S, skriver internbladet. Det som ges ut för att informera resten av kroppen om vad som händer på huvudkontoret. En rad märkliga företeelser har uppmärksammats:


- Utländska medborgare antastas på krogen. Djärvt!

- Den gamla frisören som klippte Meryl Streep-frisyren för tio år sedan får återbesök och spara ut håret-planen sätts i verket.

- Ett grönt plagg inhandlas. Detta har inte heller inträffat på närmare tio år och i hela klädinsamlingen står bara ett dylikt att finna.

- Ett gult plagg inhandlas också. Vad är det som sker? Ungdomliga modiga färgval månne? Dessutom anpassade för att kunna användas med strumpbyxor; ett plagg som inte sett dagens ljus sedan barndomen!

- Ett par spetstrosor slinker med i påsen. Nej nu är måttet rågat! Vem i all friden är tänkt ska få se dem? Vem var det som tidigare sa: "Jag använder inte spets, det är obekvämt"?


Förnuftet förhandlar om krispaket, men det ryktas att känslan planerar en kupp. Det ligger revolution i luften. Stämningen är hätsk. Lås in era barn och er alkohol.


(Celler rusar i panik, låser in sina kolbaser och aminosyror som darrar bakom membranet)


Av Psykologen - 15 januari 2009 11:50




Woe to the thinker who is not the gardener

but only the soil of the plants that grow in

him.

Av Psykologen - 14 januari 2009 13:51


Som en liten avslutning nu när termin 3 har gjort sitt vill jag bjuda di käre läsarne på en liten karamell från forumet Flashback. Det intressanta som uttrycks här är förstås inte vad som är arbetarklass eller inte utan vilken verklighet som beskrivs och vilken kunskap människor tror sig ha om andra. Min personliga favorit: "Arbetarklassen går sällan på toaletten".


Håll till godo:


Hej!


Jag bor sedan två år tillsammans med en kille av arbetarklass.
Sakerna jag reagerat på är många, jag ska nämna några.

När man träffas hos hans föräldrar, eller hos släkten för den delen, ska TV:n alltid vara på. Det ska alltid ses på sport. Det spelar ingen roll vilken högtid eller vad orsaken att man träffas är.

Han är tatuerad.

Det ska sovas middag till höger och vänster trots att han är i arbetsför ålder.

Han spelar på tipset på jobbet, med arbetskollegorna. Om de någonsin vinner så går det bara i potten igen och det slutar med att han spelar bort några hundra i veckan.

Jag har aldrig tidigare stött på dessa beteenden i min egen umgängeskrets, och undrar nu om detta är typiska arbetarklassbeteenden?

Någon som kan dela med sig av fler?



Svar:


Dålig hälsa, tränar inte, har "fel" politiska åsikter (mycket för att man inte bryr sig om att ha rätt åsikter). Ofta grälsjuka; börjar tjafsa om dom mest triviala detaljer.


Dåliga på att förstå sig själva och gillar inte att rota i sitt eget psyke.

Förr om åren var dom oftast inte särskilt självhävdande, men på senare tid har det vuxit fram en typ av kaxig arbetarklass (inte sällan tjejer) som är ytterst påfrestande. Dom tror dom kan nåt och babblar på men fattar som regel ingenting i hela världen.

Jag gillar inte arbetarklassen nåt särskilt, vilket förmodligen framgår. Dock anser jag inte för den sakens skull att den ska förtryckas. Bara för att man inte gillar någon innebär inte det att man får svika sina plikter mot den. Den svenska eliten av idag säger sig gilla arbetarklassen men sviker den på alla upptänkliga sätt - inte minst genom att fylla dess bostadsområden med invandrare med asocialt och ofta kriminellt beteende. Jag har den rakt motsatta uppfattningen - jag säger mig inte gilla arbetarklassen men anser ändå att vi andra har plikter mot den, och måste se till att dom har det bra.


____________________________


Typiskt arbetarklass.. är ändå att:
-Äta middag senast kl "fem" (för då kommer pappa hem från jobbet)
-Vara rapp och slänga käft (skämta) precis hela tiden som någon skrev..
-Dålig självbild/kännedom.
-Fördomsfull mot invandrare, högskoleutbildade m.m Ja mot precis alla!
-Dricka mycket läsk.
-Ha högeråsikter men ändå rösta åt vänster.
-Extremt bilintresse.
-Ta för givet att alla med längre/mer utbildning än de själva har tjänar mycket mer..
-Snacka semester från februari och framåt.


____________________________


Därför att arbetarklasskillar är mer manliga ;)


____________________________


Arbetarklass för mig är att man vill göra rätt för sig till varje pris. Man har svårt för det där "asch jag tar den här notan, det jämnar ut sig i längden". Inte för att man vill vara snål, man gillar inte att vara skyldig pengar bara.


____________________________


Man vill gärna att ungarna ska utbilda sig så de slipper slita på fabriken/bygget, men då ska det i så fall var till något "riktigt" arbete som sjuksköterska, lärare, läkare osv. Är du barn i en arbetarklassfamilj och lägger CSN-pengar på litteraturvetenskap eller genusteori kan du räkna med att bli allt från utskrattad till utesluten ur familjen.

Man kan vara hur konstnärlig som helst, men konstnär blir man INTE. Sånt hör fritiden till, hur skicklig du än är. Att vara konstnär på heltid är nämligen inte ett "hederligt" sätt att försörja sig.


____________________________


Ett typiskt arbetarklassbeteende är väl ändå att gå upp hypertidigt på morgonen och börja jobba? Typ byggjobbare som börjar såga och snickra klockan halv-sex på morgonen och sedan tar lunch runt tio?

Jag upplever det som att ju högre utbildning du har desto mer morgontrött är du? :)


Varför är det så egentligen? Varför måste byggarna här utanför börja snickra klockan 6 på morgonen? Kan de inte jobba 9-17 som annat folk? Varför så tidigt?

____________________________


Att läsa på toaletten och gärna sitta i stanken av sin egen avföring i en timme, är inte det arbetarklass?

Jag tror att det har att göra med att det är en av få raster man kan ta som arbetare, nämligen när man går på toaletten. Att då passa på och sitta där lite extra länge förlänger rasten. Eller?

Arbetarklassen går sällan på toaletten. En gång umgicks jag med några arbetarklasskillar som retade en av de sina för att han gick på toan och sket för ofta. Då rörde det sig om typ två gånger om dan. "Jag skiter max två gånger i veckan" sa arbetarklasskillen stolt.

Fast det tyder ju på förstoppning och förstoppning är ju ett typiskt "överklassbeteende" om uttrycket ursäktas. :)


____________________________


Några typiska arbetarklassrepliker (från random arbetsplats)

- aha.. vad blir det till hälljen då? Grogg på verandan och kanske en flintastek? ah det är härligt.. snart är det SEMÄSTÄR också! härligt!

- aha.. vad blev det till hälljen då?? Vart det utgång??

- Fan, jag sprack redan i andra loppet på V5:an! Hörde att du fick in dubbeln!

- Fan grabbar.. undrar vem som är mest nyknullad här! *brett flin*

- Det blir till å ta vägen förbi bolaget idag!! Fan det är ju landskamp ikväll.. måste ju få unna sej lite bärs då! *höhö*




Av Psykologen - 14 januari 2009 13:26


På måndag gäller det! Ny termin, nya utmaningar, nya synsätt, slå sönder det gamla och bygg upp det nya, banka in en ny verklighet i skallen bara abrakadabra. Nu kommer den termin jag sett fram emot mest av alla. Förväntningarna är skyhöga:


Grupp-psykologi och organisation.

Simuleringar och poliser.

Ledarskap.

Gruppövningar.

Uppbrott och sammanbrott.

Lidande och smärta.

Feedback och förnedring.

10 timmars arbetsdagar.


Låter det inte underbart?!


Jag menar, vi höstens mullvadar kommer om inte annat att återupptäcka morgonen! Bara det!

Av Psykologen - 14 januari 2009 11:30


Jag har aldrig varit den som tvekat länge med att skicka skrivelser med mina åsikter då något upprör mig speciellt. Detta har resulterat i diverse åthutningar från rektorer, chefer och informationsansvariga. Nå, deras reaktioner har snarare uppmuntrat mig än hämmat mig eftersom de tydligen finner det viktigt att kontakta mig varje gång och varna för att mina brev är offentliga eller kan orsaka besvär, vilket jag tolkar som en oro från deras sida och inte en omtanke om mig.


Enkäter med rutor för fria reflektioner är mycket lämpligt eller direkt livsfarligt att lägga i mina händer beroende på hur man ser det. Jag hade t ex en hel del att säga CSN om reglerna kring studiemedel och arbete och annat att påpeka om barnomsorg. Marknadsundersökningar fyller jag i med måttlig entusiasm men kommenterar gärna enkätens utformning.


När nätdejtingsajten Parship glatt skickade ut en undran om jag ville dela med mig om vad jag tyckte om dem slutade det hela med att jag läxade upp dem angående deras matchningssystem och föreslog att de skulle läsa på sin Bourdieu.


Jag funderar på om jag ska sluta identifiera mig med Skalman och istället anamma Häxan Surtant som alter ego.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Januari 2009 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Skapa flashcards