psykologen

Alla inlägg under september 2008

Av Psykologen - 3 september 2008 20:53

 

”I de tidigaste samhällsformerna rådde jämlikhet mellan könen och sexuell promiskuitet”, läser jag i avsnittet om Durkheim i min röda sociologibok samtidigt som jag lyssnar med mindre än ett halv öra på C's berättelser om dagen. Precis då jag läser denna mening säger C:


-Idag när vi låg i soffan och såg film, jag och M, då pussade M mig.


Jag lägger ner min bok.


-Jaså? På munnen? undrar jag.


-På munnen och ryggen och jättemånga gånger, säger C.


-Oj då.. hon kanske är kär i dig då?


-Nej, hon får inte vara kär i mig, jag är ju kär i någon annan! C ser förskräckt ut.


-Jaha.. så vad ska du göra åt det här då? undrar jag, väääldigt högt i den proximala utvecklingszonen för relationsansvar.


-Men hon är inte kär i mig! menar C. Hon tycker bara jag är söt.


Intressant..


-Så man behöver inte vara kär för att pussas då, man får pussa någon om man tycker den är söt? frågar jag.


-Ja! C trippar iväg med lycklig självsäkerhet.


Hm.. moraliskt inlärning? undrar samvetet. En avslappnad inställning till sexuella relationer i släkten möjligtvis? funderar det reflekterande minnet och syftar på diverse korspollinering, skilsmässor, adoptioner, älskare och älskarinnor, öppna förhållanden mm i familjen. Jämlikhet och promiskuitet? säger Durkheim och samhället regredierar.


ANNONS
Av Psykologen - 2 september 2008 22:23

 

Föreläsaren, som för övrigt är en av de bättre vi haft, redogör för Karl Marx teorier om Kapitalet och knyter på slutet an till företagskulturens strävan att skapa mening för arbetaren genom självförverkligande på jobbet och laganda.


-Nåja, det handlar väl egentligen bara om att få springpojken att hålla käften, menar A4 från bakre raden varifrån han ofta ställer villkoren för diskussion.


-Eller så kanske det handlar om att han ska må bra, replikerar jag obstinat utan att räcka upp handen, från första raden där jag alltid sitter.


Där är jag rätt placerad för att till viss del styra lärarens tempo med olika ansiktsuttryck som att t ex få honom att stanna upp genom att se en aning oförstående ut eller dröja med pennan ovanför anteckningsblocket i väntan på det förlösande ordvalet. Detta utbyte har jag märkt fungerar överraskande väl med många lärare. Dessutom verkar lärare uppskatta när man nickar gillande och ser lite lycklig ut vilket jag gör när jag håller med eller hänger med ovanligt väl som t ex i fallet med kapitalets rörelseformler som är väldigt enkla för mig att applicera på mitt arbete hos det världsdominerade företaget. Samma företag som jag gärna indirekt försvarar när jag får en chans, som nu, då A4 antydde den allmänna uppfattningen om den onda kapitalisten och jag satte emot med min envisa uppfattning om den goda kapitalisten. En tanke som jag gärna hämtar stöd för hos Marx då han tydligt hävdar att det är systemet som är av ondo och inte den enskilde individen. A4 brukar normalt tala för att en ond-god dikotomi inte existerar, ett uttalande som han nu enligt mig emotsagt då han föll i den polemiska tankefällan.


Yes, där fick jag tillämpa både ny kunskap och nyligen uppslagna ord. Effektiv inlärning.

ANNONS
Av Psykologen - 2 september 2008 07:38

Jag drömde att jag var på väg någonstans med en vän men i min väg kom ett vägbygge, en stor kran och ett stup. Det enda sättet att ta sig vidare var att hoppa fallskärm och kranföraren hjälpte mig med selen och gav mig instruktioner. När han var klar sa att åt mig att släppa taget men jag vågade inte. Jag höll panikslaget fast i planet. Plötsligt höll inte utrustningen längre för två och min vän föll. Jag såg vad som hände och jag visste att han skulle skada sig men fortfarande klamrade jag mig fast och hängde kvar trots att det var jag som hade fallskärmen på ryggen.


Förståeligt och rationellt men fegt och egoistiskt.

Av Psykologen - 1 september 2008 17:30

Hur kommer det sig att säkerhetskoderna man använder sig av här på bloggen så ofta verkar stämma överens med vad man tänker skriva? Mystiskt.


Det jag tänkte skriva var:


-Andrahandsinformation. Det är ett jävla gissel.

Av Psykologen - 1 september 2008 08:37

Trevlig start på september:


Jag upptäcker att ett internetföretag tagit ut drygt 6000 kr på mitt VISA-kort. Banken kan inte tala om vem det är, en otrevlig tjänsteman (servicemedarbetare?!) undrar vad det är jag vill veta egentligen och jag är förtvivlad eftersom jag inte hann betala hyran innan pengarna försvann. Nu när mitt förtroende för banken är raserat kämpar jag mot impulsen att gå och ta ut resten av mina pengar och stoppa dem i madrassen. Om inte annat måste jag väl byta all min kontoinformation och spärra mitt kort eftersom någon tydligen har tillgång till dem.


Usch, vad otäckt..

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Följ bloggen

Följ psykologen med Blogkeen
Följ psykologen med Bloglovin'

Google Analytics

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se