psykologen

Direktlänk till inlägg 14 september 2008

Invecklat utvecklat avvecklat

Av Psykologen - 14 september 2008 12:19

 

Ja det verkar vara den lingvistiska triadens årstid här hos psykologstudenten.


Ibland (läs oftast) är saker och ting betydligt mer invecklade än man först tror. Under varje lager av medvetande finns ett annat. Under varje skikt av sanning finns en annan sanning. Mellan de skyldiga studsar upplevelsen fram och tillbaka och ingen del av historien är mindre verklig än den andra. Ingen objektivitet existerar. Den kloke är klok ur sin uttalade synvinkel och vansinnig sedd från den andra sidan. Att stå i mitten är att vara fångad i en omöjlig logik. Båda har rätt, båda har fel. Det är ett krig som inte går att vinna där motståndarna slår varandra till döds och alla är offer.


Så vem ska man tro på och vem kan man lita på? Jag tror inte att det handlar om att välja sida. För varje dag som går blir jag alltmer övertygad om att det inte finns några sidor, det är bara en optiskt villa som vi skapar för att bringa ordning i världens kaos. Jag behöver inte välja.


 
 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 12:45

nä jag tror inte att man ska välja, jag tror iofs inte på o analysera alltför mycket heller. jag tror att om man kan ska man acceptera o leva i nuet o lära sig av sina erfarenheter, utan att för den skull stanna kvar i dessa.

 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 13:01

oj vad duktig jag lät när jag läste vad jag skrivit. jag kan inte leva så själv riktigt än men jag är ganska nära nu. det har tagit några år o komma hit.

 
Ingen bild

Psykologen

14 september 2008 13:01

Som så många föreskriver skulle detta vara vägen till lyckan, att inte bekymra sig. Samtidigt är det att förneka de krafter som när du minst anar det kan driva dig rakt i fördärvet då du accepterat dem. Att acceptera må ge dig lugnet här och nu men det är också att reproducera systemet.

 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 13:10

bekymra sig gör man ju, men bekymra sig ionödan eller om allt o även över saker som varit o man inte kan påverka nåmera. där måste man ju dra en gräns o kunna släppa o dra lärdom av det istället.

 
Ingen bild

Bek

14 september 2008 13:18

Hur lär man sig av sina erfarenheter om man inte analyserar dem? Erfarenhet är inte vad vi upplevt, utan vilken mening vi tillskriver det. Vi gör alltid tolkningar av det vi upplever, så frågan är snarast hur medveten tolkningen är.

Och även om ingen tolkning någonsin kan täcka in alla tänkbara perspektiv, kan den vara mer eller mindre förankrad i verkliga händelser. En total relativism kan också användas som nödutgång. "Jomen för MIG är det sant att alla andra kör på fel sida vägen." I så fall har den schizofrene lika "rätt" som någon annan. Det kan man väl i och för sig hävda som någon filosofisk idealistisk tankelek, men försök bygga ett samhälle på det. Eller ens en fungerande relation.

 
Ingen bild

Psykologen

14 september 2008 13:19

Du kan inte dra lärdom av det om du inte analyserar det, inte sant? Jag håller med om att det är meningslöst att fortsätta gräva på samma plats med samma spade när man nått botten. Men om någon erbjuder dig en betongborr då tackar du nej, medan jag tar på mig skyddsglasögon och kavlar upp ärmarna. Det är skillnaden mellan ditt sätt att tänka och mitt.

 
Ingen bild

Psykologen

14 september 2008 13:24

Ah se där. Nära en consensus mellan metateoretikerna. Dock lägger jag vite mot det sista. En relation måste bygga på just den idealistika tankeleken. En kamp om vilken sanning som är mer värd är där den meningslösa striden. Där handlar det inte om vem som har rätt, utan om var eller huruvida man kan komma överens om att inte var överens.

 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 13:41

det är så mycket som pågår omkring som man missar medans man forsätter med betongborren, o när den inte räcker till nåmera? om någon ger dig nya o krafigare verktyg hela tiden, fortsätter du då bara o gräva o spränga dig djupare då?

ja du har rätt, först analysera sen lära sig nått av det o gå vidare.

 
Ingen bild

Bek

14 september 2008 13:42

Alla har rätt till sin tolkning, men det betyder inte att alla tolkar lika rätt, i betydelsen "med stöd i den faktiska verkligheten".
Jag kan ju hävda att alla mina misstag egentligen inte beror på mig utan på ett litet grönt troll som bor i torktumlarens luddfilter, och kan vi inte komma överens om att det är så, kan vi förstås avsluta relationen med ett "jaja, vi tycker helt enkelt olika".
Men det vore väl ändå mer konstruktivt att försöka se om tolkningen håller?
Så till slut är det väl helt enkelt en fråga om hur beredd man är att syna sina egna tolkningar. Och motiv. Och handlingar.

 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 13:51

Bek: förstår inte riktigt vad du menade, tyckte du att jag var ute o cyklade(total relativism)?

klart man måste analyser först för att lära sig av det. men o analysera i oändlighet tror jag inte på.

 
Ingen bild

Psykologen

14 september 2008 13:59

Vem är det då som besitter tillgång till "den faktiskta verkligheten". Majoriteten? De som var där och såg det hela ske? Är verkligheten en jury där den bästa retorikern får flest röster?

Ja, om du håller fast vid ditt gröna troll som vore det väl sunt för vem som helst att avsluta den relationen.

Och slutligen, visst låter det vettigt, men det förutsätter att de inblandade har både motivationen och förmågan att göra detta. Den schizofrene vet inte om att han själv är schizofren och detta behöver inte gälla den djupast psykiskt sjuke. Det kan lika gärna gälla dig och mig. Delar av vårt eget psyke ligger otvivelaktigt i skugga hur gärna vi än vill se det.

Ralf: Här är vi överens. Det är en rimlig fråga att ställa sig. När det är nog.

 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 14:17

tror det är nog när man lärt sig o acceptera, släpper, lär sig o går vidare.

nu ska jag bygga ihop gossens nya säng, 1000 delar o en 6 åring som oxå kan skruva:)

 
Ingen bild

Psykologen

14 september 2008 14:25

Gemensam sak, gemenskap :) Samt socialiserande av IKEA-värderingar. Go Ralf!

 
Ingen bild

Ralf

14 september 2008 19:36

"Go Ralf!" HA!!. jag höll på få spel både en o två gånger, skruvade fel o gjorde om o hela tiden ivrigt påhejad av grabben som tjatade att han oxå ville hålla, skruva, läsa, svära mm. men nu är det klart o han ligger i sängen o gråter att han vill ha tillbaka sin gamla säng, suck. det är rart med barn:)

 
Ingen bild

Bek

14 september 2008 23:25

"Den faktiska verkligheten" är det som alla som varit närvarande kan se, dvs. handlingar och skeenden. Däremot inte värderingar, tolkningar etc. Grunden för konflikthantering, KBT etc. är ju just att skilja ut "vad som är" från subjektiva tolkningar. Om det inte gick skulle verkligheten vara fullständigt godtycklig, och samhälle/relationer omöjliga.

Och naturligtvis finns det alltid saker som är dolda för oss. Men jag tror att det största problemet är när någon inte VILL se.
Visst är det också ett fritt val, men menar man allvar med att komma vidare så borde man ju anstränga sig för att fylla i sina blinda fläckar, inte nöja sig med ett "Jamen jag bara tycker så."

 
Ingen bild

Psykologen

15 september 2008 08:53

Och om ingen varit närvarande? Har det då inte hänt? Oooo.. nä jag skojar bara. Men om bara två var där och man inte är överens då blir det klurigt i efterhand.

Hur som helst, du företräder ett tänk som är mer materialistiskt än mitt. Längre från Platon, ey. Foucault skulle ha ett och annat att äsga om det här med subjektiviteten han också. Nåväl..

Jag skulle hävda att det är vedertaget att relationer inte styrs av samma logik som den övriga fysiska verkligheten, för intresse se gärna spelteori exempelvis Arrows omöjlighetsteorem.

Jag känner att just den här kommentaren var överdrivet kunskapsfascistisk och nördig från min sida så jag ber om ursäkt för det.

Den allra sista meningen håller jag med om, men hävdar fortfarande att förmågan är begränsad och att man ibland måste kunna välja sina slag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Psykologen - Tisdag 2 jan 21:38


Jag längtar till landet som icke är,ty allting som är, är ja
g trött att begära.Månen berättar mig i silverne runorom lan
det som icke är.Landet, där all vår önskan bli underbart uppfylld, landet, där alla våra kedjor falla,landet, där vi svalka v
år ...

Av Psykologen - 19 december 2023 20:27

Jag delar den här videon idag eftersom det här är något jag hade behövt få höra få många år sedan, då när jag var den andra kvinnan och min kärleksaffär med en upptagen man brutalt tog slut, i princip över en natt, och lämnade mig i en avgrund av sor...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:43

Jag pausar här.   Därför att just den här virtuella platsen just nu spelat ut sin roll. För att den givna titeln inte längre går att använda. Jag har ett yrke som inte går att skriva om, inte så gränslöst som såhär.   Här tystnar psykolog...

Av Psykologen - 20 januari 2016 22:20

Jag plockade fram en gammal säkerhetskopia som jag gjort av en tidigare PC som krashat för flera år sedan. Jag letade efter en video som givits mig, i ett anfall av nostalgisk längtan triggat av min halvtomma dubbelsäng när mannen som älskar mig jobb...

Av Psykologen - 12 juli 2015 11:06

Vi pratade här om dagen om förlossningsdepression. Det bara kom upp sådär naturligt som liknande ämnen gör bland psykologer. Skämt åsido, det var nog mer för att vi sett ett avsnitt av Barnmorskorna i East End och en kvinna drabbats av amningspsykos ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Skapa flashcards