psykologen

Direktlänk till inlägg 27 mars 2008

Datasalsreflektioner

Av Psykologen - 27 mars 2008 20:15

Saker som jag funderar över då jag befinner mig i en offentlig datasal.


Höjden på borden: Det finns ett antal skrivbord med datorer i datasalen. Ett av dessa är höj- och sänkbart. Utmärkt!, tänker jag och placerar mig vid detta bord eftersom det är klart bekvämare att arbeta vid ett högre skrivbord. Jag är lång och tack vare detta bord behöver jag inte sjunka ihop vid bordet. Efter en stund börjar jag fundera över varför de andra borden är så låga. Jag menar, alla sitter ju ner. Om de korta människorna tycker att bordet är högt så kan de ju höja stolen. Eller dinglar de med benen över kanten då? Jag kan inte sänka min stol, för då måste jag knöla in benen under stolen.


Folk med hörlurar: Varifrån kommer detta behov att ständigt flyta runt i en värld av musik? Är den unga generationen så matade med bakgrundsmusik att de ständigt vill ha sitt eget livs soundtrack i öronen för att tillvaron ska kännas normal? Är hörselsinnet överflödigt för övrig input? Vill inte dessa människor höra fåglarna sjunga i träden, vinden som susar eller mullret från motorn på ett fordon som håller på att köra över dem så att de kan flytta på sig innan det är för sent? Är de så överstimulerade att de inte klarar av att ta en promenad enbart i sällskap av världens brus?


Tillbaka till datasalen. Hörlurefolket verkar vara totalt omedvetna om att ljudet hörs ut så att deras närvaro motsvarar en liten knastrig radio som ingen kan komma åt att stänga av. Dessutom verkar de omedvetna om att deras egna ljud och rörelser kompenserar deras tillfälligt nedsatta hörsel så allt de gör verkar märkligt klumpigt och högljutt.


Bortvända skärmar: Vad händer på dessa gömda skärmar och varför använder den som vill gömma sin skärm en offentlig dator?


Ny mjukvara och märkliga format: Ursäkta, men jag hängde inte med när Microsoft beslutade sig för att kalla sina nya filformat i Office för ”.filformatx”. Såsom .docx eller .xlsx. Ett knep för att skapa sådan frustration över den icke kompatibla hemdatorn att man genast inhandlar ett nytt Officepaket som i sin tur inte är kompatibelt med den aktuella versionen av Windows så att man inhandlar ett nytt operativsystem som i sin tur kräver en ny dator? Användarvänligt är förresten ett underskattat ord som inte har någonting att göra med hur enkelt programmerarna anser att ett program är.


Betyder det faktum att jag verkar tro att man fortfarande köper mjukvara att jag nu tillhör den äldre generationen?! När jag gick i gymnasiet tog det tio minuter att öppna Lunarstorm i skolans datasal och det väntade man på. Eventuellt medan man fördrev tiden med att spela MS Röj i Windows 3.1 . Eh.. Lunarstorm startades 2000. Oups. Måste varit något annat man väntade på. Skolans startsida?



Ok, det här inlägget var inte speciellt underhållande.. Jag ber om överseende.

 
 
Ingen bild

Bek

28 mars 2008 07:42

Min helt oventenskapliga teori, som bara grundar sig på egen känsla, är att ju mer brus man har inom sig, desto större behov av ständig musikmatta utifrån. Ju lugnare inombords, desto större behov av lugn utifrån. Som en sorts musikalisk-emotionell osmos, liksom.
Fast nu pratar jag om musik som just bakgrundsbrus, musik man bara hör men inte lyssnar på, icke att förväxla med musik som känslomässig förhöjare.

Och så är det väl ett ålderstecken... Jag har konstaterat att NK numera är det enda fiket i stan där det aldrig är musik i högtalarna. Flera ställen har musik på sån där svag går-inte-att-lyssna-men-heller-inte-stänga-ute-volym.

 
Ingen bild

Psykologen

28 mars 2008 08:25

Ja, kanske det..

Förresten, jag såg filmen Into the Wild. Jag tror du skulle gilla den. Apropå essensen och det.

 
spookface

spookface

30 mars 2008 04:34

ang. hörlurar.. så kan jag från egen erfarenhet berätta att mitt yrke "kräver" enligt arbetsmiljöstadgarna att jag har "hörselkåpor".. pga. den höga decibelnivån som arbetet innefattar.. men det sjuka är att jag oftast skiter i hörselkåporna o kör MP3 spelaren med IN-Ear pluggar med dynghög volym... bara för att överrösta alla maskiner som brummar i bakgrunden.. så hela "hörselkåpekonceptet" för bevarad hörsel tappar sin funktion lite grann..

http://spookface.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Psykologen

30 mars 2008 13:56

Hehe ja.. men det kan man ju förstå, att man vill stänga ute ljud. Det flesta verkar dock vilja stänga ute tystnaden. Om det inte är som Bek sa, att de i själva verket stänger ute "inre" ljud. För mig skulle det inte fungera, musik sätter igång tankar för mig snarare än tystar dem.

 
Ingen bild

Bek

31 mars 2008 15:51

Fast i och för sig: när jag var tonåring ville jag gärna ha musik på när jag läste. Och mina oroligare gymnasieelever (när jag jobbade som gy-lärare) fick mer ro att sitta och arbeta om de fick lyssna på musik samtidigt.

Into the Wild, ja - den hade jag redan sett. Och ja, jag tänkte på essensen! :-) Ibland kommer filmer, böcker eller sånger liksom som en kosmisk kommentar till det man just funderar som mest över... Synkronicitet, kallas det visst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Psykologen - Tisdag 2 jan 21:38


Jag längtar till landet som icke är,ty allting som är, är ja
g trött att begära.Månen berättar mig i silverne runorom lan
det som icke är.Landet, där all vår önskan bli underbart uppfylld, landet, där alla våra kedjor falla,landet, där vi svalka v
år ...

Av Psykologen - 19 december 2023 20:27

Jag delar den här videon idag eftersom det här är något jag hade behövt få höra få många år sedan, då när jag var den andra kvinnan och min kärleksaffär med en upptagen man brutalt tog slut, i princip över en natt, och lämnade mig i en avgrund av sor...

Av Psykologen - 18 juni 2016 21:43

Jag pausar här.   Därför att just den här virtuella platsen just nu spelat ut sin roll. För att den givna titeln inte längre går att använda. Jag har ett yrke som inte går att skriva om, inte så gränslöst som såhär.   Här tystnar psykolog...

Av Psykologen - 20 januari 2016 22:20

Jag plockade fram en gammal säkerhetskopia som jag gjort av en tidigare PC som krashat för flera år sedan. Jag letade efter en video som givits mig, i ett anfall av nostalgisk längtan triggat av min halvtomma dubbelsäng när mannen som älskar mig jobb...

Av Psykologen - 12 juli 2015 11:06

Vi pratade här om dagen om förlossningsdepression. Det bara kom upp sådär naturligt som liknande ämnen gör bland psykologer. Skämt åsido, det var nog mer för att vi sett ett avsnitt av Barnmorskorna i East End och en kvinna drabbats av amningspsykos ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Omröstning

Hur hittade du den här bloggen första gången? (Vill du kommentera omröstningen eller definiera 'annat sätt', gå in på 'omröstningar' i kategorilistan nedan.)
 Du gav mig adressen när du var full.
 Du gav mig adressen när jag frågade efter den.
 Jag fick adressen när jag frågat femtielva gånger.
 Du tvingade på mig adressen och jag tog tveksamt emot den.
 Någon jag känner gav mig adressen och tyckte jag skulle kolla upp den.
 Jag kom hit via en länk på någon annans blogg.
 Jag gjorde en sökning på en sökmotor och ett resultat ledde hit.
 Du skrev en kommentar i min blogg med länk i din signatur.
 Jag kom hit av en slump, minns inte hur.
 Du är min hjälte, jag sökte upp dig!
 Jag sökte en psykolog, men vad är det här?!
 Annat sätt.

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Translation

Google Analytics

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards